Voor de student
Wie schrijft die blijft. Zo simpel is het. Werkgevers vinden 'goed (Nederlands) kunnen schrijven' een van de belangrijkste eigenschappen van hun toekomstige hoogopgeleide werknemer. Zo vreemd is dat niet, want we brengen onze gedachten voor een groot deel op anderen over door middel van (zakelijke) teksten. Met zakelijk bedoel ik hier: niet puur gericht op het amuseren van je lezer en geschikt voor een zakelijk publiek. Lukt het je niet om je boodschap over te brengen op je lezer, je standpunten te onderbouwen of correcte zinnen te schrijven, dan heeft dat zijn terugslag op jou persoonlijk.
Inhoud en structuur
Daarom leer je in deze methode hoe je stap voor stap een goede tekst schrijft. De focus ligt op het schrijven van rapporten, maar ook andere tekstsoorten passeren de revue. Je zult ook merken dat het belangrijkste onderdeel van schrijven niet het formuleren van zinnen is, maar het denkwerk dat daar aan vooraf gaat. Zonder een helder denkproces kun je nooit een heldere tekst schrijven. Daarom besteden we veel aandacht aan de inhoud en structuur van een tekst. Als dat snor zit, ben je meestal ook al aardig op weg met het formuleren van duidelijke zinnen. Mits je het Nederlands uiteraard redelijk goed beheerst.
Schrijven is een vaardigheid
Ik heb deze methode zo opgezet dat je er zelf mee aan de slag kunt. En daarbij heb ik drie tips voor je: maak de oefeningen, maak de oefeningen en maak de oefeningen! Zonder de oefeningen leer je de stof nooit beheersen, want goed schrijven is een vaardigheid. En die verbeter je niet door alleen theorie te lezen. Net zo min als je een goede corner leert trappen door alleen een filmpje op internet te kijken, of een yogaoefening onder de knie krijgt door slechts een boek te lezen.
Aan de slag!
Ik heb mijn best gedaan om veel, heel veel voorbeelden te geven. Die heb ik deels verwerkt in de theorie, maar deels ook in de oefeningen. Nog een reden dus om die te maken. Het is de bedoeling dat je de hoofdstukken in het (online) boek zoveel mogelijk in chronologische volgorde doorloopt, omdat alleen op deze wijze het idee van stapsgewijs een goede tekst opbouwen uit de verf komt. De hoofdstukken kun je daarna altijd weer raadplegen als naslagwerk.
Suggesties, vragen en opmerkingen zijn van harte welkom en kun je mailen naar mante@abcmante.nl. Veel succes gewenst met Zelf leren rapporteren!
Yolanda Mante